Als ouders de boerderij moeten verlaten

Geplaatst op: 07/03/2024

Als ik als mediator de eerste keer bij Joke en Piet kom, staan de verhuisdozen ingepakt klaar om te gaan verhuizen naar het dorp. Ze hebben mij benaderd omdat de relatie met hun zoon en schoondochter onder druk staat. Hier hebben ze veel verdriet van. 

Hoe de spanningen opliepen

Piet en Joke runnen samen met hun zoon Stefan een melkveebedrijf. Stefan en zijn vrouw Brigitte gaan nu in de boerderij wonen. Inmiddels 2,5 jaar geleden geven zij aan dat ze graag samen willen wonen. Piet en Joke zijn het met hen eens dat zij dan het beste op de boerderij kunnen gaan wonen, zodat Stefan altijd in de buurt van de koeien is.

Zij gaan op zoek naar een huis in het dorp, maar dat valt nog niet mee. Stefan en Brigitte besluiten om tijdelijk in een woonunit te gaan wonen, zodat ze toch samen kunnen wonen. Piet en Joke hebben ondertussen wel een aantal huizen gezien, maar die zijn toch niet helemaal naar hun zin of hun bod is te laag waardoor ze er langs pakken. Naarmate het langer duurt, begint Stefan zich hier aan te ergeren. Ook Brigitte vindt het vervelend, zeker als zij op een gegeven moment zwanger is. De unit is erg klein, vochtig en slecht geïsoleerd. De ouders vinden het op hun beurt vervelend dat ze steeds meer kritische vragen krijgen van hun zoon en schoondochter.

Als ze eindelijk een huis gevonden hebben, moet hier het een en ander aan verbouwd worden. Dat duurt ook allemaal langer dan verwacht doordat bouwvakkers het druk hebben en materialen lange levertijden hebben. Ondertussen hebben Stefan en Brigitte een dochter gekregen. Dat maakt de nood hoger. De spanningen lopen op. Met name Brigitte heeft het idee dat haar schoonouders niet erg hun best doen om zo snel mogelijk te verhuizen. Het escaleert een paar keer tussen haar en Joke.

Het gesprek

Nadat beide partijen apart hun verhaal hebben gedaan bij mij, zitten ze met z’n vieren bij mij aan tafel.

Stefan en Brigitte leggen uit dat het voor hen echt niet meer te doen is in de unit, zeker niet met de kleine erbij. Brigitte is een paar keer uitgevallen tegen Joke doordat het haar allemaal teveel wordt.

Joke vertelt dat zij het gevoel hebben dat zij hen weg willen hebben. Voor hen is het echter niet makkelijk om de boerderij na zoveel jaren te verlaten. Het is een grote stap waar zij naartoe moeten groeien waarbij ze steeds een beetje meer moeten loslaten. Ze voelen zich nu opgejaagd.

Na een aantal gesprekken, komt er meer begrip voor elkaars situatie doordat gevoelens worden geuit en behoeften kenbaar worden gemaakt. Ook wordt duidelijk dat tegengestelde belangen de basis waren voor de ruzie. Het is niet persoonlijk bedoeld.

Inmiddels zijn Piet en Joke verhuisd en zijn Stefan en Brigitte in de boerderij getrokken. De verhuizing zorgt voor rust en de gesprekken hebben erkenning voor elkaars problemen opgeleverd. Maar het belangrijkste is dat de goede band met elkaar in het gezin weer hersteld is.